Bloeddruk stijgt wereldwijd

Vorige week publiceerde vakblad JAMA onderzoek waaruit blijkt dat het aantal mensen met een hoge bloeddruk wereldwijd stijgt. En het gaat dan niet alleen om ouderen, maar ook om jonge mensen. Wat zijn de oorzaken van deze wereldwijde stijging in bloeddruk? Welke gevolgen kan dit hebben voor de volksgezondheid? En het allerbelangrijkste: wat kunnen we er tegen doen?

Het onderzoek dat vorige week verscheen in vakblad JAMA toont aan dat de bloeddruk van de mensheid aan het stijgen is. Om tot deze conclusie te komen analyseerden de onderzoekers 800 wetenschappelijke studies in 154 landen met een totaal deelnemersaantal van bijna 9 miljoen over de periode van 1990 tot 2015.

Uit deze analyse komt duidelijk naar voren dat het aantal mensen met een verhoogde bloeddruk globaal gezien aan het stijgen is sinds 1990. Dit is ook goed te zien in de grafiek hieronder. De onderzoekers voorspellen dat deze stijging de komende decennia door zal blijven zetten.

Wat veroorzaakt deze stijging in bloeddruk?
De onderzoekers noemen problemen in leefstijl als grootste oorzaak voor deze stijging. Aspecten van leefstijl die samenhangen met bloeddruk zijn onder andere: lichaamsbeweging, stress, roken, ongezonde voeding en overgewicht. De ontwikkelingen in bloeddruk lijken dan ook hand in hand te gaan met wat sommigen de obesitas epidemie noemen.

Kijk hier voor het gehele artikel.

Wat doet een hoge bloeddruk eigenlijk met het lichaam?
Hoge bloeddruk versnelt de veroudering van bloedvaten en versnelt de achteruitgang van hartspier, hersenen en nieren. Een hoge bloeddruk kan leiden tot hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of een beroerte en chronische nieraandoeningen.

De reactie van hoogleraar cardiologie Angela Maas
In een radio uitzending van NPO Radio 1 reageert hoogleraar cardiologie Angela Maas op de bevindingen uit het onderzoek dat vorige week in JAMA werd gepubliceerd. Hieronder een klein stukje uit dit interview waarin wordt besproken hoe het zorgsysteem in de toekomst beter in kan spelen op deze ontwikkelingen:

“Deze stijging wordt veroorzaakt door onze samenleving met leefstijl problemen […]. Wat we steeds meer moeten gaan doen is patiënten helpen om metingen thuis te doen. We kunnen makkelijk op de weegschaal staan, maar bloeddruk meten is ook niet moeilijk. Het geeft een veel beter beeld van de patiënt als we verschillende metingen hebben, onder verschillende omstandigheden en dat we dat via internet met elkaar gaan communiceren. Dat is veel efficiënter en betrekt de patiënt veel meer bij de behandeling van hoge bloeddruk.”

Luister hier het hele interview.

Wat kan je zelf doen tegen een hoge bloeddruk?
Hoewel een hoge bloeddruk in sommige gevallen het best te bestrijden is met bloeddrukverlagende medicijnen, speelt een gezonde leefstijl een cruciale rol. De belangrijkste elementen daarbij zijn:

  • stoppen met roken
  • meer lichaamsbeweging
  • gezond eten
  • zorgen voor minder stress

Kijk hier voor meer informatie over hoge bloeddruk