Gezondheid in eigen hand!

Preventie wordt onze nieuwe zorg

De wijze waarop we met onze gezondheid omgaan verandert ingrijpend. We zijn niet langer gericht op ziek zijn en beter worden, maar steeds meer op langer gezond en vitaal blijven. Selfcare helpt je om grip te krijgen op welzijn en vitaliteit. Vanuit individuele kracht. En gebruik makend van de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Met Selfcare kun je je gedrag langzaam maar zeker positief ombuigen. We ontwikkelen effectieve middelen en manieren om je in dit proces te ondersteunen. Zodat je je eigen persoonlijke doelen kunt behalen en langer gezond en vitaal blijft.

Ruim 60% van de chronische aandoeningen is vermijdbaar.

87% past levensstijl aan

Is er sprake van een gezondheidsprobleem, dan is 87% van de 55-plussers bereid de eigen levensstijl aan te passen.

Slechts 4% voor preventie

96 Cent van iedere euro besteed in de gezondheidszorg gaat naar herstel van ziekte. Slechts 4 cent per euro gaat naar het voorkomen ervan.


Beweging als beste medicijn

Het beste wat je voor je gezondheid kunt doen is bewegen. Heel veel onderzoeken bewijzen de goede effecten van bewegen op je gezondheid. Zie hiervoor filmpje ‘what is the single best thing we can do for our health?’. Stappentellers zijn er in alle soorten en maten, Selfcare ontsluit de belangrijkste. Waarom stappentellers? Stappentellers helpen jou te motiveren door om elke dag opnieuw jouw stapeldoel te halen. Selfcare coacht jou daarbij om samen deze stappendoelen te behalen.


75% Nederlanders wil gezonder leven

Onderzocht is hoe mensen aankijken tegen de ‘veenbrand van een ongezonde leefstijl’: door alle welvaart bewegen we te weinig, eten we te veel en ongezond, drinken we te veel, roken we en/of zijn we te zwaar. Maar liefst 57% van de volwassen Nederlanders zegt twee of meer van deze risicofactoren te hebben. Driekwart is dan ook tevreden over zijn/haar gezondheid. Toch wil een even groot deel (nog) gezonder leven. Met name om lekker in hun vel te zitten (59%), fit te blijven (56%), meer energie te hebben (54%) of om ziektes te vermijden (44%). Het onderzoek maakte ook duidelijk dat de veenbrand ‘smeult’ onder alle lagen van de bevolking.

56% Nederlanders heeft overgewicht

Van alle Nederlanders heeft 56% overgewicht. De gemiddelde BMI is 26,7. Ruim 40% van de Nederlanders is ontevreden over het eigen gewicht; 1 op de 8 volgt een dieet. Daarvan is 1/3 blijvend afgevallen en 1/3 is daardoor juist aangekomen. 44% Van de mensen van 12 jaar en ouder voldoet niet aan de norm Gezond Bewegen.

80% meer stappen door dragen stappenteller

Gebruikers die op 1 van de 3 dagen een stappenteller gebruiken, registreren gemiddeld 3.441 stappen; wie dat 2 van de 3 dagen doet, registreert er gemiddeld 6.195. Dat is 80% meer. Deze gebruikers slapen beter, hebben een lagere bloeddruk en voelen zich gezonder. Samen met anderen delen van het aantal stappen zorgt voor zo’n 2.000 extra stappen per dag.


Bronnen
Medical Delta, Grijs is niet zwart wit; ambities van 55+, 2013
Multiscope, 2015 (Persbericht: http://goo.gl/cQglZu) en ZonMW, 2015 (http://goo.gl/HcWHaR)
Withings, Corporate Wellness 360; How smart devices are reinventing corporate wellness, 2015
Lekker Lang Leven, een samenwerkingsverband van de Hartstichting, het Diabetes Fonds en de Nierstichting. (www.testuwrisico.nl)