Vasten na carnaval

Carnaval is inmiddels ten einde en na deze periode van feestvieren volgt traditiegetrouw een periode van 40 dagen vasten waarbij er minder vlees, vis en alcohol wordt genuttigd. Hebben de carnavalsvierders dit vandaag de dag nog in het achterhoofd tijdens de feesten?

De veertig dagen durende vastentijd is een kerkelijk gewoonte en het is inmiddels wel veilig om te stellen dat het feestvieren rond carnaval aardig losgezongen is van de religieuze traditie waarin dit ooit plaatshad.

Wat houdt de vastentijd in?

De katholieke vastenperiode begint op Aswoensdag en eindigt op de zaterdag vóór Pasen om 12.00 uur ’s middags. Dat zijn 46 dagen. De zondagen tellen niet mee als vastendagen, dus uiteindelijk blijven er 40 dagen over.

“Het is een periode waarin soberheid voorop staat, waarin we bezig zijn met het gebed, denken aan mensen die het minder hebben dan wij”, legt diaken Vladimir Palte in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch uit aan de NOS. “Het carnavalsfeest heeft zich behoorlijk losgemaakt van de kerk. Mensen hebben met carnaval niet meer voor ogen om korte periode los te gaan voor de vastenperiode ingaat. Ik denk dat bij veel mensen die gedachte verdwenen is.”

Doen mensen tegenwoordig nog aan vasten?

Het idee van een vastenperiode is niet uitsluitend een katholieke traditie. Moslims hebben natuurlijk de vergelijkbare periode van de Ramadan en ook buiten religieuze sferen wordt er gevast – bijvoorbeeld om af te vallen of gezonder te worden.

Over het algemeen hebben de feestvierders wel oren naar de veertig dagen vasten, maar meestal is dat gerelateerd aan het eigen overgewicht. “Dan gaat voor mij een periode in van geen drank en sober leven, maar de kilootjes moeten er weer af dus we moeten het automatisch ook rustiger aan doen.”

Bronnen:

http://www.omroepbrabant.nl/?news/262035652/Na+carnaval+komt+Aswoensdag,+maar+weet+iemand+nog+wat+dat+is.aspx

http://nos.nl/artikel/2160684-de-gedachte-van-vasten-na-carnaval-is-bij-veel-mensen-verdwenen.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vastentijd