INTO Business: Ziekteverzuim laag bij De Leeuw dankzij Selfcare

Voorkomen is en blijft altijd beter dan genezen! Dat is ook hoe de directeur van De Leeuw Makelaardij, Verzekeringen en Hypotheken hierover denkt. Lees hier verder hoe hij deze visie met hulp van Selfcare vormgeeft binnen zijn bedrijf. 

Bij De Leeuw Groep beslaan de personeelskosten ruim 50% van de totale kosten. Veel belangrijker is, dat 100% van de omzet wordt gerealiseerd door onze medewerkers. Blijkbaar doen we ook als werkgever een paar dingen goed, want het verloop van onze kanjers is relatief laag en ons ziekteverzuim ligt al decennialang op minder dan de helft van het landelijk gemiddelde.

Laag ziekteverzuim

In heel veel landen is men jaloers op de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg. Eigenlijk is het raar dat het ziekteverzuim in ons land nog steeds zo hoog ligt, op gemiddeld 5%. Gemiddeld is elke (fulltime) medewerker dus gedurende tweeënhalve week per jaar te ziek om te werken. Dat kost veel geld. Voor een organisatie van onze omvang houdt dat in, dat er permanent vier extra medewerkers nodig zouden zijn met als enige dagtaak het dichtlopen van de gaten die hun snotterende, proestende en koortsige collega’s veroorzaken. Ik vertel u graag waarom ons verzuim zo veel lager is.

Allereerst: Wie een gezond bedrijf wil zijn, moet zichzelf kleinschalig organiseren. Bedrijven met minder dan 10 medewerkers hebben de helft van het verzuim van dat van bedrijven tot 100 medewerkers. Ons bedrijf is plat, kent weinig lagen en kleine, overzichtelijke afdelingen. Wie zich ziekmeldt, weet precies welke collega’s een tandje zullen moeten bijzetten. En dat helpt

Leefstijl is belangrijke factor

Ziekteverzuim is mede afhankelijk van de leefstijl van medewerkers. En hoewel we als werkgever wel de consequenties moeten aanvaarden van het effect van die leeftstijl in de zin van ziekteverzuim, worden we niet geacht om ons al te actief met die leefstijl te bemoeien. Wij proberen om dat op een subtiele manier te doen. Een voorbeeld: zitten is het nieuwe roken en dus organiseren we elk jaar een aantal ‘stappenchallenges’. Onze medewerkers worden, gewapend met een activity-tracker of stappenteller-van-de-zaak, uitgedaagd om elkaar in groepen te verslaan met het aantal stappen per dag. Uiteraard hebben we geen enkel inzicht in het gedrag van individuele medewerkers.

We hopen echter onze medewerkers te stimuleren om te bewegen en om hen uit te dagen om ook andere ‘gezondheidswaarden’ voor zichzelf te monitoren. Binnenkort is het thema bijvoorbeeld ‘bloeddruk’ en bieden we onze medewerkers de gelegenheid om zelf hun bloeddruk te meten en te registreren. Overigens doen we dat met een platform dat meerdere merken stappentellers ondersteunt en waardoor de privacy van onze medewerkers optimaal is gewaarborgd (www.selfcare4me.com).

Gezondheid is alles. Maar gezondheid is bovenal een werkwoord. Dat geld voor uw medewerkers, maar ook voor u als ondernemer. Al was het maar omdat u binnen uw bedrijf een belangrijke voorbeeldfunctie hebt. Laat het vooral ook zijn omdat ook uw gezondheid alles is. Voorkomen is en blijft altijd beter dan genezen!

Op uw gezondheid!

Dit bericht is geschreven door Leiden INTO business