Selfcare start samenwerking met TNO

In het kader van ‘Voeding als medicijn’ is Selfcare een samenwerking gestart met partner TNO waarbij ook het Leids Universitair Medisch Centrum is betrokken. Selfcare gaat de infrastructuur leveren die partners kunnen benutten ten behoeve van dit programma.

Leefstijlziekten
Zoals te lezen op de website van partner TNO: “Leefstijlziekten veroorzaken veel leed en kosten de maatschappij veel geld. Door deze ziekten te voorkomen of te genezen kunnen veel mensen een beter leven leiden. Maar ook kan veel geld worden bespaard als deze mensen normaal hun werk kunnen doen en geen of minder gebruik maken van de zorg. TNO wil bijdragen aan het ontwikkelen van innovaties die het patiënten mogelijk maakt hun leefstijl blijvend te veranderen en zo bij te dragen aan genezing.”

De rol van voeding
Binnen wetenschappelijk onderzoek is de rol van voeding in het ontstaan en bestrijden van aandoeningen zoals Diabetes type 2 maar ook kanker en autisme momenteel een populair onderzoeksgebied. Hoogleraar Hanno Pijl van het LUMC riep vorige week tijdens het congres ‘Arts en Voeding’ op om het boerenverstand te gebruiken: “We bestaan uit wat we eten. Als we verkeerde dingen eten, gaat het op de lange termijn fout.” In het project vormt gezonde voeding dan ook een van de speerpunten.

De casus rond diabetes type 2
Diabetes type 2 is een aandoening die samenhangt met problemen in leefstijl. Door ongezonde voeding en weinig beweging wordt diabetes type 2 in de hand gewerkt waardoor patiënten meer lijden dan nodig is. Veel mensen kunnen namelijk goed genezen door anders te gaan eten en meer te bewegen. Binnen het project zal er dan ook speciale aandacht zijn voor de rol van leefstijl in het behandelen en genezen van mensen met diabetes type 2.

Meer weten?

Kijk dan hier.