Niet iedereen zal zich thuis voelen bij de Quantified Self, een beweging die gestart is door Gary Wolf en Kevin Kelly in 2007. Mensen in deze beweging meten op allerlei manieren hun eigen lichaam en het effect van externe factoren daarop. Zij willen op die manier zichzelf en de eigen gezondheid beter leren kennen in de wetenschap dat er veel meer databronnen zijn dan die we binnen de gezondheidszorg kennen. Hun leus is: ‘self knowledge through numbers’.
In feite, zo heeft Jane Sarasohn-Kahn in haar boek ‘Health consuming’ (2019) beschreven, is slechts 16% van de data die van invloed is op mijn gezondheid afkomstig uit de wereld van de reguliere gezondheidszorg. Dat kun je ook anders formuleren: binnen de gezondheidszorg wordt gebruik gemaakt van slechts 16% van alle bronnen die invloed kunnen hebben op mijn gezondheid.
Tel daarbij op dat de invloed van de reguliere gezondheidszorg op mijn gezondheid beperkt is tot zo’n 20%, en je ziet dat we veel ruimer moeten denken en handelen dan de kamer van de huisarts, de fysiotherapeut en de medisch specialist.
Dat is precies wat Selfcare doet: mensen (patiënten en consumenten) in staat stellen hun data (handmatig en geautomatiseerd) op één plek te verzamelen om deze daarna zelf te verwerken of te delen. Dat is nu nog beperkt tot leefstijl data en data uit de reguliere gezondheidszorg (via MedMij), maar die gaan we op termijn uitbreiden met data uit de directe leefomgeving. De regie over die data ligt voor 100% bij jou.
Benieuwd hoe we dat doen? Registreer je vandaag nog!
Bron figuren: Jane Sarasohn-Kahn, Health consuming; from health consumer to health citizen, 2019