De Universiteit van Maastricht strekt de benen

Stepchallenge

De pandemie blijft ons nu wel erg lang in zijn greep houden. Waar we aan het begin van de lockdown nog gemotiveerd home work-outs organiseerden, is de motivatie er bij velen nu wel stilaan af. Toch weten we allemaal hoe belangrijk het is om te blijven bewegen. Tijd om het tij te keren met de UM Step challenge!

Wandelen is gezond

‘Veel wandelen is gezonder dan kort, intensief bewegen’, concludeert prof. dr. Hans Savelberg, hoofddocent bewegingswetenschappen in Maastricht. Hij legt uit dat veel zitten heel ongezond is. Uit onderzoek bleek dat al na vier dagen zitten de concentratievetten in het bloed toe- en de insulinegevoeligheid juist afneemt. Dat zijn risicofactoren voor respectievelijk hoge bloeddruk en diabetes. We kunnen tegenwoordig allemaal wel wat extra beweging gebruiken. Al het thuiswerken zorgt ervoor dat we veel te veel zitten. Daarom wilde we de Universiteit van Maastricht weer in beweging krijgen met de UM Step challenge.

UM Step challenge

Tijdens de Selfcare-challenge streden 12 teams tegen elkaar voor de titel: meest vitale faculteit of servicecentrum van de Universiteit Maastricht. Zowel docenten, medewerkers als (bachelor- en master)studenten waren vertegenwoordigd in deze digitale stappenchallenge. Er werd gemiddeld meer dan 10.000 stappen per dag gezet waardoor de teams bijna naar de finish rende!

Get active in Spring!

De gemiddelde stappen van het hele team worden dagelijks berekend, dus iedereen draagt zijn steentje bij: zowel de relaxte boswandelaar als de fervente marathonloper. En elke stap telde mee. Bijvoorbeeld stappen in huis, tijdens het koken, tijdens de pauze van de online lessen, op weg naar de supermarkt of bakker, tijdens een ontspannende wandeling in het bos of een pittige looptraining.

Beloning ten behoeve van vitaliteitsbevordering

Meer dan 500 deelnemers startte donderdag 15 april met de UM Step challenge. Hierin strijden de faculteiten en servicecentra voor de titel ‘meest actieve faculteit/servicecentrum van de UM’ en voor een geldbedrag ten behoeve van vitaliteitsbevordering. De drie eenheden die het doel het snelste halen, krijgen respectievelijk €3.000, €2.000 en €1.000 van het college van bestuur dat ze mogen gebruiken voor het bevorderen van de vitaliteit op het werk. Denk bijvoorbeeld aan een maandelijkse fruitmand waar iedereen uit mag pakken of een fitnessrek op het eigen terrein. Na de eerste dagen gaat Facility Services aan de leiding met bijna 70 duizend stappen, gevolgd door ICTS en de Universiteitsbibliotheek.

Omdat mensen ook graag binnen een faculteit of servicecentrum tegen elkaar in competitie willen gaan, komt er voor de zomervakantie nog een tweede stappenchallenge. Dan gaan afdelingen de strijd met elkaar aan.

Tips en tricks voor meer stappen

Prof. dr. Stef Kremers, hoogleraar gezondheidsbevordering, legt uit hoe je meer beweging kunt integreren in je dagelijkse routine. En met deze tips kwam de finish van de challenge al snel in beeld.

Get active in spring! – tips van prof. dr. Stef Kremers