Wie kent het gezegde ‘Voorkomen is beter dan genezen’ niet? Het is een oude wijsheid, die in de gewone gezondheidszorg maar zelden wordt toegepast. En dat is toch wel heel vreemd. Want maar liefst 70% van de zorgkosten wordt besteed aan chronische ziekten, en 60% daarvan is te voorkomen. Dat is niet alleen een grote winst voor individuen (onnodig leed), maar ook voor ons gezamenlijk (onnodige kosten).
Oplopende zorgkosten onhoudbaar
Waarom moeten we inzetten op preventie? Om nog meer leed te voorkomen, en omdat doorgaan op de huidige weg op de lange termijn niet haalbaar is: er zijn te weinig mensen om de hulp die gegeven zou moeten worden te kunnen geven – en dat gat neemt alleen maar toe. Daarnaast wordt de zorg te duur: nu al besteden we ruim een kwart (26,6%) van de overheidsbegroting aan zorg, en dat percentage zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Natuurlijk willen we dat het goed gaat met onze gezondheid en hebben we daar veel geld voor over, maar dat gaat ten koste van andere uitgaven want elke euro kan maar één keer worden uitgegeven.
Investeren voor de lange termijn
Waarom lukt het dan niet om meer aandacht te besteden aan preventie? Om geld en gewoonte. Er is namelijk niet één zakelijke partij die zelfstandig z’n investeringen kan terugverdienen. Stel je voor dat een zorgverzekeraar één euro besteedt aan preventie: voordat die euro is terugverdiend ben je een paar jaar verder, en is de persoon aan wie het besteed is mogelijk al gewisseld van zorgverzekeraar. Dat is anders dan bij een auto: als ik zuinig rijd bespaar ik brandstof, hoef ik geen boetes voor te snel rijden te betalen en daalt elk jaar de premie die ik moet betalen voor mijn verzekering.
Daarnaast zijn zorgverleners niet opgeleid om te voorkomen, maar om te genezen. We hebben in Nederland een prachtig zorgsysteem opgebouwd waarin iedereen met overgave werkt om de mensen die in dat systeem worden opgenomen er zo snel mogelijk weer uit te werken. En dat terwijl we er samen ook voor kunnen zorgen dat zo’n 40% van de patiënten er niet eens mee in aanraking hoeft te komen. Misschien dat we beter moeten luisteren naar verpleegkundigen: 96% van hen ziet preventie als een kerntaak binnen hun vak, maar 45% komt daar niet aan toe. Een gemiste kans.
Ga zelf aan de slag!
Selfcare is het ultieme gezondheidsdashboard voor langer gezond, en vitaal leven. Het is een unieke Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) waar de persoon (die soms ook patiënt is) en preventie centraal staan. De regie over de data ligt voor 100% bij de eigenaar van het account. Registreer je vandaag nog!