Diabetes doorbreken met je leefstijl als medicijn

Leefstijlverandering PGO

Gerichte leefstijlaanpassingen kunnen een aantal ziekten voorkomen, of zelfs genezen! Het recept hiervoor is jouw leefstijl omgooien. Dit is eigenlijk verschrikkelijk lastig met allerlei verleidingen om ons heen.

Er is meer dan alleen wilskracht nodig, zoals het inzien van het effect van de aanpassingen op het lichaam (en geest). Plus het alert blijven door de steun van een community, zo blijft de leefstijlaanpassing on top of mind. De technologie is er. Nu de effectmeting nog. Selfcare werkt daaraan mee in samenwerking van het Leids Universitair Medisch Centrum en TNO.

Tijdens het ‘Je leefstijl als medicijn’ project wordt onderzocht of toegang tot eHealth, het gebruik van persoonlijke gezondheidsgegevens en het opzetten van een diabetes community voor en door mensen met T2D (Type 2-Diabetes) kan bijdragen aan een betere diabetes gezondheid.

Opkomst van burgerwetenschap

“Er zijn ontelbaar voorbeelden van mensen die door hun leefstijl te veranderen de ziekte omkeren en geen medicijnen meer hoeven te gebruiken” zegt hoogleraar diabetologie Hanno Pijl. Echter is wetenschappelijk bewijs is nog schaars en lastig te vergaren omdat leefstijl bestaat uit meerdere factoren, zoals voeding, beweging, stress en omgevingsfactoren. Al deze aspecten zijn moeilijk te controleren in een wetenschappelijk experiment (voor langere tijd) en mogelijk niet eens een realistische weergave van de werkelijkheid. Gelukkig kan de opkomst van citizen science daar verandering in brengen. In andere woorden burgerwetenschap (Single Subject Citizen Science): inzicht over de invloed van een leefstijl op een individu. Daar is bijvoorbeeld diabetespatiënt en burgerwetenschapper Wim Tilburgs mee gestart.

Preventie-PGO

Community voor leefstijlverandering

Wim Tilburgs richtte een website op. Plus een ondersteunende Facebookgroep, waarin hij en 1.500 lotgenoten elkaar belangeloos steunen en tips geven over voeding en leefstijl. Deze grootste patiënt-to-patiënt Facebookgroep is onderdeel van het onderzoek ‘Je leefstijl als medicijn’. De groep is voor Diabetes type 2 patiënten die op onderzoek willen uitgaan om meer te weten te komen over wat leefstijl kan doen met de gezondheid. Het is laagdrempelig binnenkomen in deze focusgroep. Daarbij kun je als lid van de groep kiezen om slechts mee te kijken of actief artikelen en ervaringen delen.

Sommige leden van de groep konden dankzij alle informatie en hulp de motivatie vinden om de leefstijl om te gooien. Met allerlei tips en tricks vanuit de community is het sommigen zelfs gelukt om te stoppen met het injecteren van insuline. Meer enthousiast makende verhalen zijn hier terug te lezen.

De Facebookgroep is dagelijks actief. “Dat helpt veel meer dan een dokter die zegt: ga gezonder leven”, zegt hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell. “Het is ook niet mogelijk mensen levenslang te begeleiden vanuit de zorg. Net als medicatie, moet je dit jouw hele leven volhouden. Verwantencontacten zijn dus erg belangrijk.” Bijna dagelijks melden zich mensen aan met vergelijkbare verhalen. Zij worden dan opgenomen in de groep en samen gaan zij aan de slag met hun leefstijl als medicijn.

Bloedwaarden thuis meten en inzien

Naast de community kunnen de deelnemers zelf effectmetingen uitvoeren. De deelnemers aan het onderzoek naar ‘Je Leefstijl als Medicijn‘ krijgen hiervoor een bloedafname kit voor thuis. “Het is immers belangrijk dat deze patiënten controle krijgen over hun persoonlijke gezondheidsdata. Deze data worden gebruikt om gepersonaliseerd leefstijl advies (voeding en beweging) te ontwikkelen en aan te bieden” legt onderzoeker bij TNO André Boorsma uit. Verandering in de leefstijl gaat gemakkelijker als zij naast begeleiding van de community, goed geïnformeerd zijn over hun huidige gezondheid.

Alle verzamelde gegevens kunnen de deelnemers van het onderzoek opslaan in Selfcare. Hierdoor wordt informatie overzichtelijk verzamelt op één centrale plek:

Je-Leefstijl-Als-Medicijn

In de tweede helft van 2020 worden de resultaten van het onderzoek gepubliceerd.