Selfcare’s gezondheidsthema: bloeddruk

Selfcare_Withings

Het is de laatste jaren steeds gebruikelijker om je eigen gezondheid te monitoren. Stappentellers, hartslagmeters en slaapsensoren hebben hun weg gevonden naar de consument. De laatste tijd is er ook een forse toename in het monitoren van vitale functies door een bredere groep gebruikers dan alleen binnen de zorg. Zo ook bij De Leeuw Makelaardij, Verzekeringen, Hypotheken en Pensioenen

Bij een van onze grootste fans, Wim de Leeuw, zijn de afgelopen twee jaar verschillende initiatieven geweest om lichaamsbeweging te stimuleren onder de medewerkers. Want bewegen op het werk is leuk, maar vooral heel gezond! Lichaamsbeweging tijdens een werkdag verhoogt de productiviteit, bevordert creativiteit en verlaagt het gevoel van stress.

De belangrijke vraag is natuurlijk of meer lichaamsbeweging ook positief bijdraagt aan de algemene gezondheid van het personeel? Deze vraag is de reden waarom De Leeuw naast verschillende stappenchallenges ook gezondheidsthema’s wil aanbieden aan haar medewerkers. Afgelopen jaar is De Leeuw gestart met het thema bloeddruk.

Wat is bloeddruk?

Het hart pompt het bloed met kracht de slagaders in. Daardoor ontstaat een druk op de bloedvaten. Dit noem je de bloeddruk. Het is niet goed als de druk voortdurend te hoog is. Een hoge bloeddruk is namelijk een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Selfcare_Bloeddruk

Dynamische controle vitale functie

Een van de grootste bedreigingen van de gezondheid is een te hoge bloeddruk. Het meten van de bloeddruk is met automatische meters prima zelf te doen bijvoorbeeld thuis, of zoals bij De Leeuw op kantoor!

Van bij de dokter, naar kamer op kantoor

Bij het opbouwen en installeren van de bloeddruk-hoek op het kantoor, kijkt er al snel een medewerker nieuwsgierig naar binnen en vraagt: “Mag ik zo ook een keertje?”. En precies voor dit enthousiasme zet Selfcare zich sterk in voor dit soort gezondheidsthema’s!

Op locatie help ik de eerste medewerker mee bij het doen van de bloeddrukmeting, “ja, ik ben gewoon niet zo technisch aangelegd” vertelt de medewerker mij. De eerste meting verloopt echter vlot en soepel. Bovendien zijn de bloeddrukwaarden helemaal in orde. Ook de weken erop blijft haar bloeddruk stabiel in het groen, vertelt zij me later aan de telefoon. Bovendien blijft de gemeten data privé, de werkgever kan deze niet inzien. Alleen met toestemming van de gebruiker zelf is het delen van deze informatie met bijvoorbeeld de bedrijfs- of huisarts mogelij

De verantwoordelijkheid ligt bij de werknemer zelf. Niets is daarbij verplicht en hierdoor is er ook geen bemoeienis van mijn werkgever. Dan voelt het vitaal zijn ook niet als een verplichting, maar gewoon omdat ik het interessant vind.

Inmiddels meet 20% van de medewerkers bij De Leeuw zijn of haar bloeddruk regelmatig op kantoor. De meesten meten hun bloeddruk op een vast moment in de week. Eén persoon ondervond bij het meten een hoge bloeddruk en meet nu elke vrijdagochtend trouw zijn bloeddruk: “Ik heb nu meer aandacht voor mijn gezondheid”.

Door het gezondheidsthema te introduceren op kantoor komt slimme technologie en medische apparatuur binnen handbereik. Selfcare combineert deze nieuwe technologie met kennis op een online gezondheidsplatform om zodoende de medewerkers van De Leeuw te ondersteunen en te stimuleren gezond en vitaal te blijven.

Meer weten over onze andere gezondheidsthema’s? Neem contact met ons op.