Betrokkenheid verhogen door e-health bij parkinsonpatiënten

e-health PGO

De afgelopen maanden zijn we bezig geweest met een testcase rondom e-health bij parkinsonpatiënten. Hiermee onderzochten we het effect van zelfmonitoring op afstand ten aanzien van de ervaren betrokkenheid, kwaliteit zorg en kosteneffectiviteit bij parkinsonpatiënten.

Zijn we in staat om met e-health toepassingen meer regie in handen te leggen van de patiënten en zodat zij zodoende zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen in hun eigen gezondheid, de aangeboden therapie en het verder stabiliseren van het ziekteverloop?

Het belangrijkste doel van het project is om meer zelfsturing (patient empowerment) te bewerkstelligen bij de patiënten met de ziekte van Parkinson. Zij zijn immers de eigenaar van hun eigen gezondheidsgegevens. Dat wil zeggen dat zij daar ook rechtstreeks en continu inzicht in moeten hebben. De patiënten zijn eveneens degenen die bepalen of en hoe ze sturing geven aan hun zorgproces en de manier waarop ze leven, en bovendien wie ze daarbij als begeleider willen. Het betrekken van de patiënt geeft autonomie en meer zeggenschap over de behandeling plus zijn of haar verloop hierin.

De ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij een kleine groep cellen in de hersenen is beschadigd en afsterft. Daardoor kunnen de cellen geen dopamine meer aanmaken. En die chemische stof hebben we juist nodig om soepel te kunnen bewegen en onze lichaamsbewegingen onder controle te houden. Het gevolg zijn uiteenlopende klachten zoals ongewilde trillingen (tremoren), moeilijk spreken, trage bewegingen en stijve ledematen. De ziekte is langzaam progressief en genezing is nog niet mogelijk.

Parkinson PGO

Op dit moment zijn er ongeveer 52.000 mensen met de ziekte van Parkinson in Nederland. De verwachting is dat over 20 jaar ongeveer 70.000 mensen de ziekte van Parkinson hebben in Nederland. Dat is dus bijna een verdubbeling! Deze groei is aanzienlijk en voor een deel te wijten aan de vergrijzing in Nederland. Er zullen dus meer mensen met de ziekte van Parkinson fysiotherapie nodig hebben.

E-health bij parkinsonpatiënten

Er zijn momenteel veel ontwikkelingen in de zorg. Een aantal van deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat je als patiënt niet altijd meer naar de specialist hoeft te gaan. Bijvoorbeeld door het spreken met jouw behandelaar via beeldbellen. Eveneens het doen van oefeningen zoals bij de fysiotherapeut kan door middel van video’s gedeeltelijk thuis voorgedaan en begeleid worden. De bedoeling van dit alles is om de zorg te verbeteren, maar ook om deze efficiënter te maken.

E-Health_PGO

Doorpakken met e-health platform Selfcare

Door als patiënt zelf zijn of haar vitaliteit te laten meten en monitoren geef je de regie (terug) in handen. Het zien van patronen in hun eigen leefstijl en de effecten daarvan op het ziekteverloop geeft inzicht aan de patiënten zelf, wat uiteindelijk de kwaliteit en therapietrouw van de behandeling verbetert.

De eerste praktijktest heeft laten zien dat het Selfcare platform deze functionaliteit kan bieden. Deze ervaring met een kleine groep parkinsonpatiënten maakt een gestructureerde aanpak rondom e-health bij parkinsonpatiënten essentieel.

Verdere uitrol met meer patiënten

Het doel van het project is de parkinsonpatiënten letterlijk meer in beweging zetten met een grotere eigen verantwoordelijkheid door zelfmonitoring. Een traject waarbij de patiënt betrokken wordt in het proces, zelf de regie heeft en met de e-health ondersteuning kan werken aan persoonlijke doelen opgesteld samen met de zorgprofessional. Zorg (op afstand) wordt hierdoor kwalitatief beter, effectiever en indirect goedkoper.

De volgende fase van het project zal een pilotstudie zijn met ongeveer 20 parkinsonpatiënten in samenwerking met Kinetic Analysis en Van Broekhoven Fysiotherapie.