Sinds april 2019 is Avans Hogeschool rookvrij. De rookplaatsen nabij de in- en uitgang van de gebouwen zijn verdwenen. En er mag niet meer binnen de hekken van de campus gerookt worden. Dit is de aanleiding geweest voor de start van een grootschalig gezondheidsproject waarbij de focus ligt op meer vitaliteit in de gehele organisatie.
Avans Health Services en de Academische Werkplek Fysiotherapie hebben de handen ineen geslagen om een uitdagend traject samen te stellen. Een fittest voor zowel medewerkers als studenten. Selfcare werkt hier met plezier aan mee!
Na de zomervakantie is het project van start gegaan tijdens de feestelijke opening van het academisch schooljaar. Teams bestaande uit studenten en medewerkers van Avans kunnen elkaar via het digitale platform Selfcare uitdagen om meer te bewegen. Selfcare is een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) waar de gebruiker gezondheidsgegevens kan verzamelen vanuit meer dan 300 wearables en apps. Hierdoor krijgt de gebruiker de mogelijkheid om op zijn of haar eigen manier gezondheid, vitaliteit en conditie te monitoren – en natuurlijk te verbeteren! Het is voor Avans een mooie gelegenheid om te ervaren hoe zij vanuit Health Services innovatieve technieken kunnen ondersteunen.
Fittest
Voor het in kaart brengen van de fysieke stabiliteit en kracht van de studenten en medewerkers worden fittesten aangeboden. Tijdens deze meetdagen moeten de deelnemers verschillende oefeningen uitvoeren omtrent lichamelijke fitheid. Wie houdt het beste zijn of haar balans? Wie blijft netjes in evenwicht bij een ingewikkelde oefening op één been? Wie scoort er het hoogst op kracht? Is het een student of de hoofddocent van Mens en Techniek?! De fittesten worden tweemaal afgenomen om te bekijken of er individuele vooruitgang is geboekt.
Extra competitie
Tussen de twee fittestmetingen zal een challenge plaatsvinden. Dit is een stappenchallenge waarbij de verschillende afdelingen en studierichtingen het tegen elkaar opnemen. Challenges zijn een geweldige manier om mensen betrokken en actief te houden. Door gezondheid en vitaliteit vorm te geven als een spel lijkt gedragsverandering veel gemakkelijker te gaan. Trouwens, een beetje plezier doet nooit pijn!