De gezondheidszorg wordt door de digitalisering meer ontwikkeld vanuit de eisen van de gebruiker. Patiënten willen een meer actieve rol in het beheer van hun eigen gezondheid. Zij verwachten gemakkelijke en snelle toegang tot informatie en hoogwaardige gezondheidszorg via digitale kanalen zoals mobiele apps.
Met het oog op deze ontwikkelingen zijn traditionele spelers op de zorgmarkt genoodzaakt om digitalisering te gebruiken om concurrerend te blijven. Tegelijkertijd, gedreven door de toenemende vraag naar gezondheidsdiensten door de vergrijzende bevolking, hebben verzekeraars te maken met stijgende zorgkosten. Zorgverzekeraars krijgen eveneens te maken met nieuwe concurrentie van Big Tech-bedrijven die gebruikmaken van technologie om de verzekeringssector te innoveren door de gebruiker centraal te stellen.
Zorgverzekeraars transformeren naar ecosysteemgebaseerde dienstverlenende gezondheidsbedrijven
Onderzoekers Jahn en Bohnet-Joschko concluderen dat verzekeraars vrij traag zijn geweest met het toepassen van innovatieve digitale technologieën en wijzen op het belang van het integreren van verschillende partners met een complementair dienstenaanbod. Ook Eckert en Osterrieder (2020) noemen de mogelijkheid voor verzekeraars om samenwerken met organisaties uit andere industrieën om een ecosysteem te vormen, met als voorbeeld: samen te werken met technologiebedrijven zoals wearable providers. Het vormen van strategische partnerschappen en ecosystemen (netwerken van onderling afhankelijke organisaties) zal zorgen voor een concurrentievoordeel.
Gepersonaliseerde inzichten en virtueel zorgaanbod
Verzekeraars kunnen gebruik maken van “ecosysteempartnerschapsovereenkomsten” (geciteerd in Jahn en Bohnet-Joschko, 2022) voor het aansturen van digitaal ondersteunde gezondheidsdiensten zoals telegeneeskunde en zelfhulpmiddelen. Digitale tools stellen verzekeraars in staat om meer gepersonaliseerde oplossingen aan te bieden die verzekerden verbinden met de juiste zorg, op het juiste moment.
Digitale zorgdiensten en strategische benaderingen:
- Preventie: inzicht in de gezondheidstoestand en het leiden van een gezonde levensstijl. Patiënten beginnen hun gezondheidsreis door de zorgverzekeraar-app te gebruiken om een gezondheids- en welzijnsbeoordeling op basis van vragenlijsten (activiteit, voeding, slaap). Aanbevelingen op basis van beoordelingen helpen bij het bevorderen van een gezondere levensstijl, bijvoorbeeld door: deelnemen aan begeleide onlineprogramma’s over fitness en voeding. Bij het voltooien van gezondheid activiteiten, krijgen patiënten beloningsprogrammapunten.
- Screening en diagnose: herkennen van symptomen. Bij onbekende symptomen, hebben patiënten toegang tot hun op chatbots gebaseerde symptoomchecker om hun gezondheid te onderzoeken conditie en krijg advies over wat u vervolgens moet doen. Als een doktersconsult is aanbevolen, patiënten gebruiken hun app vaak om snel online een consult te hebben 24/7 mogelijk. Indien nodig plannen patiënten ook een afspraak voor een follow-up ter plaatse consultatie via de app.
- Behandeling: juiste medicatie of medische zorg. Om medicijnen te krijgen, patiënten kiezen via de app een apotheek en bestellen thuisbezorgd. Ze kijken op hun bestelde medicatie en leer over bijwerkingen, gebruik een medicatie-incompatibiliteit checker en herinneringen ontvangen om hun medicatie in te nemen.
- Monitoring: controle van iemands gezondheidstoestand in de loop van de tijd. Patiënten gebruiken wearables om hun gezondheidsbiometrie bijhouden (bijv. cholesterol, bloeddruk) en meten hun voortgang. Ze voeren periodieke online doktersconsulten uit voor continue medische monitoren en herinneringen ontvangen op hun app voor vereiste medische screenings. Gedurende de hele patiëntreis hebben patiënten de mogelijkheid om toegang te krijgen tot hun medische gegevens (bijvoorbeeld medicatie of laboratoriumtestresultaten).
Concluderend, door samenwerkingen met derden aan te gaan met bijvoorbeeld healthtech-software en virtuele zorgspelers, bieden zorgverzekeraars van de toekomst gezondheidsdiensten met toegevoegde waarde; het ondersteunen van de verzekerde bij het verkrijgen van optimale zorg.
Lees verder in het artikel:
Health insurers: evolving into ecosystem-based service companies