Langdurig zitten – sedentair gedrag – verminderen door challenges

Stappenchallenge

Het afgelopen jaar werkten wij met de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam aan een project om lichaamsbeweging onder medewerkers te vergroten. Op basis van gedragsinzichten ontwikkelden Healthy’R (Centrum voor gedragsonderzoek en ontwikkeling) verschillende nudges. Uit het eindrapport komt één sterke strategie naar voren; de stappenchallenges van Selfcare.

Stappenchallenge is effectief

De wetenschappelijke literatuur benadrukt de waarde van het bevorderen van dagelijks wandelen. Op de werkplek gebaseerde wandeluitdagingen zijn populair geworden om de dagelijkse fysieke activiteit te vergroten. Nieuwe bevindingen wijzen nu op de positieve gezondheidseffecten van deze programma’s op de middellange termijn. In termen van cardiovasculaire gezondheid, het verminderen van het risico op diabetes en het verbeteren van levensstijlfactoren, zoals gewicht en bloeddruk.

Tijdens het traject bij gemeente Rotterdam konden deelnemers hun eigen smartwatch of de gekregen stappenteller gebruiken voor de challenges. Hun dagelijkse scores en teamscores werden geregistreerd via het Selfcare-portaal. Via dit portal, of in de Selfcare app, ontvingen ze regelmatig updates over de uitdagingen. In aanvulling op het stappenchallenge, zijn er nudges uitgezet op de werkvloer.

De stappenchallenges van Selfcare

De eerste challenge was De Rotterdam challenge, een virtuele stappenchallenge via het Selfcare Pro platform met als vertrekpunt de entree van gebouw De Rotterdam! Tijdens deze 14-dagen durende challenge maakte we een reis langs de verschillende 40 verdiepingen van De Rotterdam.

Al snel volgende een revanche challenge met dezelfde teams. Tijdens deze challenge werd het parcours van de Bruggenloop in Rotterdam verkent, virtueel natuurlijk. Met het meer uitdagende doel van 10.000 stappen per dag haalde alle teams op tijd de finish bij de Kuip.

Later volgende een buitenaardse challenge vanaf ‘de lanceerbasis van gemeente Rotterdam’ om een kijkje nemen op een andere planeet. In totaal liepen bijna 200 medewerkers van gemeente Rotterdam mee in de stappenchallenges, strijdend voor het goede doel. Hiermee hebben zij geld op gehaald voor de Hart- en Hersenstichting. Een fantastische actie!

Selfcare_Stappen_Challenge

Resultaten onderzoek

Alle challenges waren onderdeel van het onderzoek. En wat blijkt? Er is een significante toename van het dagelijks aantal stappen gevonden bij de interventiegroep tijdens de challenges. De toename suggereert dat het gebruik van spelelementen een effectieve strategie kunnen zijn om verandering in beweeggedrag te initiëren.

Stappencompetitie

Conclusie

De studie van Healthy’R laat zien dat digitale interventies met spelelementen een (veelbelovende) strategie zijn voor het stimuleren van beweeggedrag. Hieruit volgen de volgende aanbevelingen voor het management van gemeente Rotterdam:

  • Zet digitale stappencompetities in om beweeggedrag te initiëren;
  • Competities kunnen goed ingezet worden bij campagnes of programma’s gericht op het verminderen van zitgedrag;
  • Faciliteer medewerkers in het gebruik van e-health toepassingen gericht op monitoren en het stimuleren van eigen beweeggedrag.

Meer lezen over het onderzoek? Check de website van Healthy’R of bekijk de factsheet van het experiment.