Selfcare helpt om echt grip te krijgen op gezondheid, welzijn en vitaliteit. Dit kan bijvoorbeeld via een preventief jaarplan. Een planning waarbij uitdagende beweegchallenges worden afgewisseld met zelfmetingen en aangevuld met medische gegevens uit zorg-systemen, in een veilige IT-omgeving. Onze Selfcare-app wordt daarom conform het MedMij-afsprakenstelsel geüpdatet met een nieuw design.
Selfcare is meer dan slechts een stappenchallenge
Challenges zijn namelijk een geweldige manier om mensen betrokken en actief te houden bij hun eigen gezondheid. Door vitaliteit vorm te geven als een spel lijkt gedragsverandering veel gemakkelijker te gaan. Trouwens, een beetje plezier doet nooit pijn!
De flexibiliteit en de mogelijkheden om verschillende devices eraan te koppelen zijn een belangrijke pre van SelfcarePro. De variaties op de challenges zijn oneindig: andere teams, samen voor een goed doel, ander meting (namelijk gelopen trappen) of andere berekening (bijvoorbeeld mediaan), de periode van de challenge is zelfs in te stellen, net als het thema van de challenge.
Nieuw jasje van onze gamification
We hebben verschillende digitale avonturen in ons systeem staan, echter is een custom made wandeling ook mogelijk; maatwerk voor bedrijven. Zoals we bijvoorbeeld gedaan hebben bij andere organisaties middels een fotoshoot of een illustratie langs alle vestigingen van een bedrijf. Vanaf vandaag zijn de mooie avonturen van de challenge ook vanaf mobiele device te volgen:
Challenges bewezen effectief!
Onze challenges, SelfcarePro, zijn al met succes ingezet voor verschillende bedrijven. De effectiviteit van onze challenges is daarbij getest in recent onderzoek waarbij gekeken werd naar de hoogste effectiviteit om zitgedrag te verminderen en beweging te stimuleren. Hierbij blijkt dat ons spelplatform als meest effectief instrument aangemerkt kon worden.
Preventief jaarplan
Tijdens de Coronatijd hebben daarom bedrijven met veel plezier gebruikt gemaakt van ons platform en zijn medewerkers, die nu vaker thuis werken, enthousiast om op deze manier ook elkaar virtueel te ontmoeten. In samenwerking met de vitaliteits-verantwoordelijke een jaarprogramma uitwerken is de beste manier om deze virtuele band levendig te houden in de organisatie, zeker in combinatie met de zogenoemde Preventiekalender. Een planning van afwisselend gezondheidthema’s onsteund met gezondheidsgegevens en uitdagende challenges.
Nieuwe koppelingen met leveranciers
Naast de update van SelfcarePro hebben we ook de samenwerking met enkele leveranciers verder aangetrokken. De belangrijkste hieruit is Omron, waarbij we nu ook de nieuwe apparaten kunnen koppelen. We blijven als organisatie steeds kijken naar nieuwe devices die gekoppeld kunnen gaan worden op ons platform, focus ligt in deze periode dan ook op het ontsluiten van apparaten die het zuurstofgehalte in het bloed kunnen meten, wat vaak een indicator is voor besmetting met Corona.
Privacy gewaarborgd
Verder voldoen wij aan de strengste eisen die gesteld worden rondom privacy en de bescherming van (gezondheids)gegevens, zoals die ook voor zorgorganisaties verplicht zijn: ISO 27001, NEN 7510 en (uiteraard) de GDPR. Heel onze systeemarchitectuur is opgebouwd vanuit respect voor privacy: privacy by design en privacy by default.
Hoever zijn we nu met de Persoonlijke GezondheidsOmgeving (PGO)?
In 2019 en 2020 heeft Selfcare enorm geïnvesteerd in een systeemarchitectuur die in staat is om nationaal en internationaal op de schalen. Het systeem staat klaar en draait stationair totdat consumenten en partners met tienduizenden tegelijk met het platform zullen gaan connecten. Wij zijn immers als particulier dienstverlener volledig gecertificeerd om de belangrijkste data te kunnen ontsluiten om het platform van onze gebruikers.
De toekomst van zorginformatie
De zorgaanbieders hebben tijd nodig om alles te kunnen aansluiten zoals we dit afspreken met MedMij. In de toekomst, wanneer de eindgebruiker volledige regie krijgt over zijn of haar medische gegevens zullen er ook nieuwe verhoudingen ontwikkeld worden tussen de zorgaanbieders en de zorgconsumenten. Een relatie waarbij wederzijds een gelijk speelveld tot stand gaat komen en waarin de rechten van de patiënt beter gewaarborgd zijn. Immers niemand kan het volledige beeld van zijn of haar gezondheid beter beheren dan de persoon zelf. En daar is eveneens de zorgprofessional mee gebaat. Er zal een heel nieuw speelveld ontstaan dat één van de laatste digitale revoluties zal teweegbrengen in het gedigitaliseerde economische tijdperk waarin we vandaag leven.
Dus ja, Selfcare staat klaar om iedereen deze mooie nieuwe dienstverlening overzichtelijk te kunnen gaan aanbieden. Het is wachten op het correct en veilig beschikbaar stellen van deze informatie door de grote IT-bedrijven in de zorg.
De koppeling met zorginformatie
Ondertussen zitten we niet stil. Selfcare wordt namelijk het patiëntenportaal voor drie ziekenhuizen en één diagnostisch centrum. Dit zijn zorgaanbieders die zich realiseren dat het denken vanuit de organisatie naar de patiënt toe zal keren. En dat ook zorgorganisaties veel meer ten dienste moeten staan van haar patiënt door deze juist te helpen om een volledig beeld over de eigen gezondheid te kunnen gaan opbouwen. Deze innovatieve zorgaanbieders willen ook het patiëntenportaal als een ingang zien om de patiënten andere diensten aan te bieden.
De eigen informatie van deze zorgaanbieder wordt dan beter gekoppeld aan informatie van andere zorgprofessionals. Daarnaast kunnen zorgaanbieders makkelijker diensten aanbieden van de PGO van Selfcare, zoals het belonen van gezond gedrag. De mogelijkheden om patiënten te stimuleren om meer en meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun gezondheid zijn oneindig. Nederland zal op dit gebied een voorbeeld worden voor heel Europa, alweer een intelligente benadering en uitvering van onze overheid!
Re-design van Selfcare
Selfcare is al maanden bezig met het bedenken van de ideale Interface voor haar gebruikers. Samen met een internationaal team zijn we bezig met het vergelijken van het beste wat de wereld te bieden heeft in de verschillende bestaande toepassingen die er zijn. Deze analyses en voorbereidingen zijn we nu aan het ontwerpen binnen één applicatie zodat de gebruiker zich makkelijk kan oriënteren over de informatie die de leefstijl als de medische informatie aangaan. Het is een huzarenstuk waar we wonderwel in zullen slagen en de gebruikers zullen verrassen met de eenvoud ervan.
Hieronder al enkele screenshots van deze nieuwe release, Selfcare 2.0, waarbij medische informatie, eigen leefstijlgegevens maar ook spel en beloning (gamification) in één app samengebracht zullen zijn:
Volg ons op Linkedin, Facebook of Twitter en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en de eerste release van onze nieuwe PGO!
Dit artikel is geschreven door Tom Segers